Tineke Ferwerda

Tineke Ferwerda Beroep: psychosociaal begeleider, counselorE-mail: [email protected],Specialisme: Psychosociale begeleiding, creatieve counseling     Psychosociale begeleiding Ieder mens kan in het leven wel eens een moment tegenkomen dat je met iemand...

Wim Verbeek

Praktijk voor Psychosynthese Amsterdam geeft begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling en bewustwording en individuele coaching, counseling en/of therapie.
Psychosynthese maakt gebruik van verschillende methoden en kan beschouwd worden als een Integratieve benadering waarbij de ervaring van de cliënt leidend is.
Bijvoorbeeld:
De counselor begint met wat ontspanningsoefeningen en nodigt dan via het vertellen van een verhaal de cliënten uit hun eigen beelden te maken bij de tekst. In de meeste visualisaties laat men zoveel mogelijk ruimte voor een persoonlijke invulling. Doordat men bij deze techniek het bewuste denken grotendeels uitschakelt, komt met zo tot verrassende inzichten.
Psychosynthese werkt veel met symbolen, waarbij men geen vaste betekenis toekent, maar uitgaat van wat de cliënt bij deze symbolen ervaart. Er wordt ook veel gedaan met tekeningen, die men dan fenomenologisch (beschrijvend) behandelt.
Mythen, sagen en sprookjes worden gebruikt als basis voor rollenspelen waarbij men rekening houdt met de archetypische betekenissen van de verschillende types. Juist door deze creatieve expressies ontdekken we veel over ons onderbewuste.
Cliënten worden uitgenodigd vooral naar hun eigen signalen te luisteren, hun intuïtie te volgen. Daarbij krijgt de Wil ook een plaats. Elke keuze die we maken, of beslissing die we nemen is een wilsdaad. Onze wilskracht is de dynamische energie die, als we bewust contact met haar maken, ons het vermogen geeft te zijn, te doen en te worden wat we willen.