Zorg voor je onderneming én je website!

door

De zorg voor je website wordt wel eens vergeten en is net zo belangrijk als de zorg voor je cliënt. Een interview met Hiltje van Gijssel, eigenaar van jei-communicatie.

Je stelt co-creatie en het proces naar een website centraal. Hoe ziet dat er eigenlijk uit?
“In de aanloop naar het ontwikkelen van een website, vertelt de ondernemer mij over zijn bedrijf. Wat vindt hij belangrijk voor zijn klant en zijn product en/of dienst? Wil de ondernemer een puur informatieve website of wil hij een website die gericht is op de verkoop van zijn diensten of producten? Wil hij een webshop of wil hij schrijven op zijn blog? Het doel en de doelgroepen moeten helder zijn. Daarbij probeer ik zo goed mogelijk te luisteren en aan te sluiten bij zijn ideeën. Hiervan maak ik een conceptplan. Daarin komen favoriete kleuren, letters, foto’s, illustraties en teksten aan de orde.“

Proces van co-creatie: schrappen en schaven
“Aan mij de taak om beeld en tekst zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Aan de ondernemer de taak om input te geven over zijn bedrijf. Hij kan ervoor kiezen om zelf tekst te schrijven of dit uit te besteden aan mij of iemand anders. Het is belangrijk dat de tekst zoveel mogelijk aansluit bij de stem van de ondernemer. Zijn verhaal moet authentiek klinken en kort en krachtig zijn geschreven.

Dit proces van afstemmen met de ondernemer, is een creatief proces van samen. Daarbij ben ik niet bang om te schrappen en te schaven en iets nieuws te bedenken. Een voorbeeld is de website over verlies en rouw: Ik bedacht hiervoor een set gedempte, rustige kleuren. Maar de klant wilde anders: meer kleur in de website. Samen kwamen we eruit: een ander ontwerp en andere kleuren die meer passen bij hem en zijn bedrijf. Een andere klant gebruikte veel te lange koppen en lijdende vormen. Dat maakte de website minder leesbaar. In goed overleg hebben we de koppen aangepast en meer actieve zinnen gebruikt.
Het sparren gaat face-to-face én digitaal. Dit proces naar een website is spannend en tegelijkertijd ook leuk!”

Heb je ook websitetips voor onze lezers?
“Er zijn veel zaken (meer dan 200!) die bij de zorg voor een website essentieel zijn, daarbij noem ik drie belangrijke: updates, veiligheid en snelheid.“

Updaten moet
“Om maar bij het eerste te beginnen: updaten moet. Waarom? Omdat WordPress open source software is, betekent dit dat er continu updates zijn van de software. En als je niet updatet, ontstaan er lekken voor hackers. Zo simpel is dat. Een klein voorbeeld: Een klant had 3-4 jaar geleden een website aangeschaft en had nooit updates gedaan van WordPress of plugins (kleine stukjes extra software). Hackers drongen de website binnen en gingen duizenden e-mails versturen vanuit de website, zogenaamde malware. Dit had als consequentie dat het hostingsbedrijf het abonnement met de klant beëindigde. Vanwege de slechte reputatie kon de klant geen nieuw abonnement meer afsluiten. Dat wil je toch niet?”

Wat kun je vertellen over veiligheid?
“HTTPS*) met een groen slotje in de URL-balk staat voor veiligheid voor de bezoeker en is een harde eis van Google. In de praktijk merk ik dat er steeds meer waarschuwingen en soms storingen komen bij het gebruik van een onveilige url (HTTP). En als je op je eigen veilige website met een link verwijst naar een onveilige website, gaat je eigen website vastlopen en kun je er niets meer mee. Dit is de laatste tijd bij meerdere klanten voorgekomen. Het is dan fijn als je weet, hoe je dit probleem kunt tackelen.”
*) de S staat voor secure

Waarom is de snelheid van je website zo belangrijk?
“Hoe sneller je website, hoe meer kans dat de bezoeker op je website blijft. En hoe blijer Google! Je stijgt in de ranking. Technisch is het mogelijk om grote afbeeldingen van 3 Mb of meer op je website te plaatsen. Dit raad ik ten zeerste af. Je website wordt er traag van en je bezoeker wil niet wachten en verlaat daarom voortijdig je website.

Tot slot:
Denk niet lichtvaardig over het hebben van een website: je website is je bedrijf, je bron van inkomsten. Zorg er dus goed voor en doe regelmatig updates, denk om veiligheid en snelheid. De zorg voor je website is net zo belangrijk als de zorg voor je cliënt. Wil je meer informatie, ik denk vrijblijvend met je mee.”

https://jei-communicatie.nl/portfolio/
[email protected]
Tel.: 050-5423892

PDF: Dit artikel is geplaatst in TCC-magazine* 2020 editie 4.

Over jei-communicatie

Jei-communicatie staat kort gezegd voor jij en ik – jei – en is een belangrijke sponsor van TP-net. Als eigenaar van jei heeft Hiltje met haar bedrijf meer dan 10 jaar ervaring in het ontwikkelen van WordPress-websites.

Het snel in elkaar klikken van een website is niet haar ding, wél het intensief begeleiden van klanten in het proces naar online gaan. Een beetje therapeutisch dus. Daarnaast geeft ze nazorg. Want als je website online staat, ben je er nog niet. Een website vraagt namelijk onderhoud.

zorg voor je website en zorg voor je onderneming-foto Hiltje van Gijssel

In haar bedrijf komt ze regelmatig ondernemers tegen die in geen jaren zorg hebben besteed aan hun website en dan verrast zijn, dat hun website stuk is of gehackt is. Jei ziet het zo: je website is je onderneming, je basis. Het verdient aandacht – zorg – net als je cliënt.

Essentieel bij jei is sparren tussen ‘jij en ik’, hét proces tussen haar en de klant. Dit leidt steeds tot mooie co-creaties. Vanzelfsprekend mét nazorg!