De helende werking van truffels

5 dec 2021

De helende werking van truffels

Door: Ank van der Meer en Piet van Gijssel

Een innerlijke reis naar jezelf……

Ank van der Meer werkt therapeutisch met truffels, de werkzame stof hierin is de psychedelische stof psilocybine, ze is hier erg enthousiast over. In dit artikel gaat het over truffels, de werking, aandachtspunten en hoe Ank ermee werkt.

Hoe werken truffels?

Uit de neuropsychologie: onze hersenen bestaan uit verschillende gebieden die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke taken en processen. Deze gebieden kunnen op meerdere manieren met elkaar in verbinding staan en zo netwerken vormen. Het zogenaamde ‘Default Mode Netwerk’ (DMN) is één van die netwerken van meerdere hersengebieden.
Het DMN is vooral actief als we in rust zijn: wanneer we nadenken, de dialoog met onszelf voeren, piekeren, fantaseren of denken over het verleden en de toekomst. Het DMN is ook de thuisbasis van ons ego: voor de manier waarop we over onszelf en de wereld denken. De diepste overtuigingen over onszelf zijn hier opgeslagen. Dat geldt ook voor dwangstoornissen, depressies en verslavingen, waarover we de controle zijn kwijtgeraakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat psychedelische middelen zoals psilocybine de activiteit van het DMN enorm verminderen en zelfs bijna uitschakelen. De connecties tussen de verschillende hersengebieden die het netwerk vormen, worden ‘omgeleid’ via andere hersengebieden. Je ego wordt dus overgeslagen en je ervaart een ego-dood. Dit geeft therapeutische mogelijkheden.

Effecten van psilocybine behandeling

Het wetenschappelijk onderzoek, waar het Leids Universitair Medisch Centrum bij betrokken is, laat zien dat de ‘ego-dood’ ervaring een langdurig psychisch effect op mensen heeft. Deelnemers aan deze onderzoeken, waarbij een hoge dosis DMT, LSD of psilocybine werd toegediend, omschreven zichzelf jaren na de ervaring als meer empathisch, meer open voor nieuwe ideeën, visies en inzichten, en meer bereid om zonder eigenbelang klaar te staan voor de medemens en de gemeenschap waarvan zij onderdeel uitmaken. Ook rapporteren ze een sterkere connectie met de natuur, de staat van de wereld en het bestaan in het algemeen.

De onderzoeken leverden een onverwacht bijeffect op: de deelnemers aan het onderzoek hebben significant minder last van depressie, angst, onrust, dwang en verslavingsgedrag. Het vermogen van psychedelica om het DMN (deels) uit te schakelen en om zo rigide, dwangmatige denkpatronen te doorbreken, lijkt ook na de psychedelische ervaring in stand te blijven.

Een truffelreis bij Ank

Een reis met truffels is een reis naar je eigen essentie, jouw ziel! Je wekt het goddelijke in jezelf en kan je ontfermen over je kwetsbare innerlijke kind. Je gaat in jezelf op zoek naar kracht en genezing. Je geniet van de wonderbaarlijk mooie sprookjeswerelden en kleuren en ontdekt geheimen van het leven en je eigen innerlijke licht.

Voordat je veilig met truffels kunt gaan reizen is een goede screening en intake van wezenlijk belang. Hierbij zal gevraagd worden naar medicatie en gezondheidsklachten en wordt er gekeken of er contra-indicaties zijn om verantwoord een reis met psilocybine te kunnen maken.

In een truffelreis is het erg belangrijk dat er op de reiziger wordt gepast, zodat die in alle veiligheid kan afreizen naar andere bewustzijnslagen. Ank voelt zich altijd dankbaar dat ze daarin een rust en steunpunt kan zijn. In een reis is de basis tussen haar en degene altijd gebaseerd op vertrouwen. Mensen vinden het fijn dat er individuele aandacht is en er echt op hen gepast wordt, alleen dat gegeven werkt al helend. Te vaak in ons leven hebben we onszelf alleen gevoeld of ons maar moeten redden. Ank haar motto is dan ook dat je wel zelf je problemen aan mag gaan maar dat je dit niet alleen hoeft te doen.

Finding a human
That you can be vulnerable with
While feeling comletely safe
Is priceless

Tijdens de reis krijg je inzichten wat er op onbewuste lagen speelt, en wordt gevoeld wat er gevoeld “mag“ worden. Hier in door ademen zorgt weer voor beweging en ontwikkeling. Het onbewuste geeft wat je nodig hebt, hier voor openstaan helpt. Ank is aanwezig met liefdevolle aandacht, maar laat je zoveel mogelijk je eigen reis maken. Ze moedigt je aan om door te ademen en is er voor je als je vast loopt in je reis. Nadien helpt ze je om beelden te duiden zodat je deze kan integreren in je leven wat overigens een doorgaand proces is. De verwondering blijft ook na de reis.

Sfeer, setting en een gezuiverde ceremonieruimte is belangrijk en daar besteed Ank veel aandacht aan. Er wordt ondersteunend gebruik gemaakt van essentiële oliën en er is gelegenheid om een kaart te trekken, en passende muziek is onmisbaar.

De ervaring verandert je leven en je bent in staat om andere keuzes te maken die beter bij je passen. Ook voel je je vaak meer met de natuur verbonden. Anderen zullen je vaker als liefdevoller ervaren.

Een reiservaring van Ank

Afgelopen zomer ging ik zelf reizen, vooraf deed ik een wandeling in het bos. Het was opvallend hoeveel prachtige veren ik op mijn pad vond en ik besloot om een aantal mee naar huis te nemen. Hier bereide ik me verder voor, dronk de truffelthee en ging mijn innerlijke reis in. Op een gegeven moment kreeg ik beelden van de veren die ik had gevonden. Veren is een lucht teken en ik kreeg dan ook de boodschap dat ik luchtiger mag leven. Zorgen maken is niet nodig, vertrouwen is het sleutelwoord en zaken gaan zoals ze moeten gaan dus laat al je zorgen toch los en geniet van iedere dag. Ook kreeg ik de boodschap dat de helende werking van truffels de wereld in mag, en die boodschap is aanleiding voor dit artikel.

Nog goed om te weten is dat Truffels/ Psilocybine in geen enkel geval verslaving geeft, nog mentaal nog lichamelijk. Truffels kun je legaal kopen. Ga nooit alleen reizen als je geen ervaring hebt maar vraag een sitter. Zorg voor je eigen welbevinden en veiligheid voorkomt slechte ervaringen.

Bij Ank kan je individueel reizen of in koppels. Neem voor meer informatie contact op met Ank van der Meer.

Bronnen

Contactinformatie

Ank van der Meer

06-52121515

www.relatietherapieleeuwarden.nl

TPnet-veertje-Helende werking van truffels