Gezonder gaan eten: natuurlijke voeding

Door: Petra van den Engel

Worstel je al lange tijd met de vraag: “Wat moet ik doen om gezonder te gaan eten?” of “ Ik wil mijn automatische (en eentonige) voedingspatroon doorbreken, maar hoe doe ik dat?”
Misschien heb je deze vragen of worstelen je cliënten hiermee.

De eerste vraag is dan “Wat is gezonde voeding? Is dat paleo (red.: de paleo leefstijl is gebaseerd op de levenswijze van de oermens), macrobiotisch, veganistisch, koolhydraatarm, glutenvrij, brooddieet of … . Elke week verschijnt er wel een nieuw dieet- of kookboek of een artikel over een onderzoek waaruit blijkt dat iets opeens heel gezond of ongezond is. Er wordt zo veel gezegd en geschreven over voeding. Hoe weet je nu wat goede en echt gezonde voeding is?

Gezonde voeding? Petra van den Engel spreekt liever over natuurlijke voeding. En natuurvoeding bestaat al heel lang. Het gaat over vers, puur en natuurlijk. Daarover hieronder meer.

Natuurvoeding

  • VERS. Verse producten zoals groente en fruit bevatten veel goede voedingsstoffen. In verse voedingsmiddelen blijven de voedingsstoffen behouden. Eet daarom groente en fruit van het seizoen en bij voorkeur uit de regio om de afstand tussen oogsten/produceren en het consumeren zo kort mogelijk te houden. Let ook op of de producten/ gewassen geoogst worden als ze zijn volgroeid, dat wil zeggen de tijd krijgen om te groeien in een natuurlijk tempo in de volle grond en onder de zon. Dit komt de smaak ten goede.
  • PUUR. Puur houdt in dat voedingsproducten zo min mogelijk (kunstmatig) bewerkt zijn in het productieproces, waardoor waardevolle voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven. Dus zonder onnatuurlijke toevoegingen, de zo genaamde additieven. Het gaat erom zoveel mogelijk van de oorspronkelijke kwaliteit te behouden.
  • NATUURLIJK. Hier gaat het over de wijze van verbouwen van gewassen. ‘Natuurlijk’ is verbouwen zonder kunstmest, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder gentechnologie.
    ‘Natuurlijk’ houdt ook in dat je rekening houdt met goede leefomstandigheden voor dieren en dat zij zoveel mogelijk biologische voeding krijgen.

Producten die zo gemaakt zijn, hebben vaak een keurmerk zoals het EKO-keurmerk voor biologische voeding of het Demeterkeurmerk voor biologisch-dynamische voeding. Veel mooie en eerlijke producten zijn ook rechtstreeks te koop bij de boer of tuinder. En als ze geen keurmerk hebben, informeer je dan goed.

Sleutel tot succes

Tenslotte het toverwoord als sleutel tot succes voor gezond eten: GEVARIEERD. Eet gevarieerd! Wissel voedingsmiddelen af zodat je een ruime variatie aan voedingsstoffen binnen krijgt. Je verkleint hiermee de kans op tekorten en wat heel belangrijk is je blijft je spijsvertering steeds verrassen. Ook onze zintuigen worden meer geprikkeld bij gevarieerde voeding en er is minder kans om een voedselovergevoeligheid te ontwikkelen. Eet bijvoorbeeld niet elke ochtend hetzelfde ontbijt maar wissel af met verschillende ontbijtproducten.

Natuurlijke voeding als ‘medicijn’

Met gevarieerde natuurvoeding (ofwel volwaardige voeding) die over voldoende voedingsstoffen beschikt kan ons lichaam optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen die deze stoffen bieden. Ook geeft het voldoende energie om alle processen in je lichaam optimaal te laten verlopen. Processen zoals lichaamstemperatuur, kloppen van het hart, rondpompen van het bloed door het hele lichaam, ademhaling, concentratie en beweging.

Een gezond voedingspatroon werkt preventief en kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, over- en ondergewicht, maag/darmklachten of voedingsziektes zoals obesitas, prikkelbare darmsyndroom, diabetes type II.

Natuurlijke voeding en de psyche

Voeding heeft invloed op het lichaam èn de psyche. Mogelijk herken je dit: als je je goed voedt, dan voel je je vaak een stuk beter. Het is opmerkelijk hoeveel effect voeding op de psyche heeft. Voeding beïnvloedt via de darmen de werking van de hersenen en kan zo ons denken veranderen. Goede voeding helpt om de relatie tussen lichaam en geest te optimaliseren en werkt versterkend op het geheugen en de intelligentie.

Voedingsadviezen

Petra neemt in haar praktijk voor voedingsadviezen cliënten bij de hand en begeleidt ze naar een bewuster en gezonder voedingspatroon. Zo’n persoonlijk begeleidingstraject begint met een uitgebreide anamnese en aan de hand van een voedingsdagboek volgt een analyse van het voedingspatroon waarbij zowel naar de voedingsstoffen als de voedingsmiddelen wordt gekeken.
In het persoonlijk voedingsadvies worden verbeteringen en veranderingen uitgebreid toegelicht en verwerkt in een met de cliënt afgestemd stappenplan. Daarna volgen enkele consulten om ervaringen, bevindingen en eventuele weerstand te delen. Soms is bijsturing nodig. Het hele begeleidingstraject kan afhankelijk van het voedingsadvies een paar maanden tot een half jaar duren.

Heel de mens

Petra kijkt als Natuurvoedingskundige verder dan alleen de som van voedingsstoffen en hun calorieën. In haar werk maakt ze gebruik van de inzichten van de antroposofie en antroposofische geneeskunde. Ze werkt vanuit een holistische visie, wat betekent dat ze de mens als één geheel (lichaam, ziel en geest) ziet samen met zijn omgeving.
Een persoonlijk begeleidingstraject maakt je bewust van je voedingspatroon en geautomatiseerde patronen. Het doorbreken van een automatisme en stil staan bij je gewoontes voorkomt routinematig en eentonig voeden. En als je zelf kunt voelen dat iets wel of niet goed voor je is, dan wordt het makkelijker om een gewoonte te veranderen.
Natuurlijker gaan eten betekent in meerdere opzichten gezonder gaan eten. Petra helpt je graag met de eerste stap.

Dit artikel is geplaatst in PSC-magazine 2018 editie 2.

Foto van Petra van den Engel

Over Petra
Petra van den Engel is Natuurvoedingskundige en heeft sinds begin 2015 een praktijk voor voedingsadviezen op basis van natuurlijke, gezonde en gevarieerde voeding in Froombosch (GR). Zij houdt geregeld inspirerende voorlichtingen en workshops over voeding. Daarnaast geeft Petra op scholen als gastdocente smaak- en kooklessen om kinderen spelenderwijs te leren over gezonde voeding.
[email protected]
www.bewustnatuurvoeding.nl
www.facebook.com/bewustnatuurvoeding