Wat klank met de mens kan doen

door | 22 feb 2021 | Algemeen, artikel-home, TCC

Een nieuw jaar is begonnen. De klanken van het vorige jaar zijn verstomd. Misschien herinneren we ons nog die vele klanken van de kerstdagen, van Oud en Nieuw. Klank doet iets met je. Het kan harmoniserend werken of verstorend, het kan prachtig klinken, of afstotend. Het kan rust geven of je juist in beweging brengen. Klank doet wat met je, klank beroert je, klank beroert je ziel denk ik wel eens. Als ik luister naar muziek voel ik de diepte naar binnen komen. Niet voor niets worden rituelen vaak begeleid door klank.

Hoe werkt het

In een gesprek met Margriet de Boer gaat het over klank en hoe zij hiermee werkt. Via verschillende wegen heeft Margriet zich ontwikkeld tot klanktherapeut. Ze deed hiervoor o.a. een opleiding Soudfullness te Tilburg en had 6 jaar zangles . Ze bevestigt wat veel mensen al voelen bij klank: het resoneert. Doordat de mens grotendeels (70%) uit water bestaat geleiden de klanken gemakkelijk door het lichaam. Hierdoor kunnen geestelijke en lichamelijke blokkades opgeheven worden. In ons dagelijks leven ontvangen wij dikwijls vibraties die een negatieve chaotische invloed op ons kunnen hebben; verkeerslawaai, veelheid aan reclame, computers, mobieltjes, Tl-verlichting, elektrische apparatuur etc.
Het effect daarvan kan zijn dat veel mensen zich niet meer kunnen ontspannen. Het kan zowel psychisch als lichamelijk uitputtend werken. Door te luisteren naar klanken kunnen we weer ontspannen.

De ontspanning ervaar je voornamelijk op alpha en theta niveau; een meditatieve dromerige staat die nieuwe verbindingen aanmaakt in de hersenen en als zodanig helderheid en inspiratie kan geven.
De beleving van klank en de (eventueel) hernieuwde ordening ervaart iedereen op zijn of haar eigen wijze.
Je kunt klank meten in frequenties. Dit is o.a. onderzocht door Masaru Emoto (1943-2014). Hij heeft de invloed van het effect van frequenties op moleculen zichtbaar gemaakt. Hij zag dat de ijskristallen van water beïnvloed door positieve gedachten er mooi gestructureerd uitzagen. De ijskristallen van water beïnvloed door negatieve gedachten zagen er wanordelijk uit. Zo was het ook met muziek: Bach gaf mooie harmonische ijskristallen, dissonante muziek gaf ongelijkvormige structuren.

Ervaringen

De ervaringen van Margriet zijn opgedaan tijdens verschillende stages. Ze werkte ook op diverse scholen en in verschillende verpleeghuizen. Bij kinderen die onrustig binnenkomen zie je na een klanksessie de rust terugkeren. Je ziet verstilling gebeuren. Er is minder overprikkeling. Bij dementerende mensen zorgt klank in de avond voor rust en ontspanning. Het blijkt dan dat er minder of geen medicatie nodig is om de nacht rustig door te komen. Als dit meer zou worden toegepast zou dat voor de patiënten een voordeel zijn, maar ook voor de verzorgenden. Meer rust voor beide groepen mensen. Het zou mooi zijn als er in de toekomst organisaties zich zouden melden voor een experiment!
Daarnaast ziet Margriet tijdens haar concerten een verandering in de mens tussen aankomst en bij het weggaan. De stress is verminderd en de rust keert terug in het gezicht en het lichaam. Dat zie je gewoon gebeuren!
Tijdens haar concerten neemt ze de mensen mee middels haar stem en verschillende oer-instrumenten. Ze zingt hierbij met de klanken van haar eigen taal, wat een uniek karakter geeft. Een stem die een soort oertaal weergeeft, die in haar opkomt tijdens het concert en die vaak resoneert op het “oude oergevoel” in mensen. Ze stemt zich af op wat zij voelt dat er nodig is voor de deelnemers. Zo is ze in staat om mensen werkelijk diep te raken.

Instrumenten

De instrumenten die ze gebruikt zijn o.a.

  • De drum, die de hartslag van de moeder vertegenwoordigt. Dit is het eerste wat je als baby in de buik van je moeder hoort.
  • Daarnaast is de Ocean drum heel fijn om het geruis van de zee te ervaren, wat weer doet denken aan het ruizen van het bloed in de buik van de moeder.
  • De gong is te vergelijken met de oerknal, het geluid van het heelal
  • De klankschalen staan voor de windrichting, de elementen, de sterren en het vrouwelijke en mannelijke.

Dit zijn essentiële of elementaire ervaringen die mensen rustig kunnen maken. Ze kunnen zich hier aan overgeven en komen zo dichtbij zichzelf. Men kan zich beter concentreren, slaapt beter en het biedt troost. Zoals een moeder die voor haar kind zingt. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de bloedsomloop en de spijsvertering.
Samenwerking
Sinds kort werkt ze ook samen met Freek Kroon, klanktherapeut en musicus. Ze richten zich op een nieuwe vorm van (lig)concerten waarbij je de heilzame ontspannende werking met nieuwe klankcombinaties kunt ervaren.

Tot slot

Margriet heeft een weg met diverse ervaringen afgelegd om bij klanktherapeut uit te komen. Het is boeiend om te merken hoe mensen die werkzaam zijn in beroepen die nog niet zo gangbaar zijn in ons land, maar wel in andere landen, vaak een bijzondere weg afleggen om bij hun doel te komen.
Over klank: Ik herinner me een lichte rilling toen ik de klanken van het Wilhelmus hoorde ergens ver weg van het moederland… Wat klank met de mens kan doen.

Wil je een persoonlijke sessie of een workshop volgen?

Heeft u belangstelling? Laat het Margriet weten: [email protected]. Ze informeert u dan over de concrete mogelijkheden.

Margriet de Boer
“Via mijn zangdocente kwam ik bij de klank in eigen taal. Dit begon ik te combineren met de framedrum en ik merkte dat het mensen diep raakte. Dit was mijn startpunt voor een CD-opname en via de opleiding Soundfulnes te Tilburg een uitbreiding van mijn kunnen. Hiervoor had ik al een opleiding gevolgd voor kunstzinnig dynamisch coach bij de kleine Tiki te Assen.

Vanuit deze achtergronden heb ik mij ontwikkelt tot klanktherapeut.