Heb lief – je hebt al de perfecte relatie

Door: Jane Tipping en Paul Goudsmit

Een relatie hebben en in relatie zijn kan de bron zijn van grote vreugde en tevredenheid. Het kan ook de bron van angst zijn met een grote invloed op onze gezondheid, ons werk en ons gevoel van welzijn. Ironisch genoeg, kan het ontbreken van een relatie dezelfde gevolgen hebben.

Verlangen

Welk verlangen moet volgens ons in de relatie worden bevredigd? We verlangen allemaal om bemind te worden, om te weten dat we verbonden zijn en dat we volledig gezien en geaccepteerd worden om wie we zijn. Wij verlangen naar intieme relaties waarin wij ons veilig voelen. En er is geen groter verlangen dan dit. Echte intimiteit herinnert ons voortdurend aan de waarheid van wat we zijn: liefde, onschuld, grootsheid.

Wij denken dat we samen min of meer alles op het gebied van relaties hebben meegemaakt.
We hebben zowel huwelijk als scheiding meegemaakt, zijn daarna een lange periode vrijgezel geweest en nu hebben we een langdurige relatie die blijkt te werken.
We hebben de verbijstering en de teleurstelling ervaren van een relatie die uit elkaar valt
en de tegenstrijdige verlangens van aan de ene kant vrijgezel zijn en aan de andere kant het samen zijn in een relatie.

Relatieproblemen

Als getuigen van onze eigen relaties en die van anderen komt de beroemde “Chinese” vloek boven: “May you live in interesting times”.(dit betekent: “Ik wens je veel chaos en problemen in je leven”). En laten we eerlijk zijn – het is ook zo. Nooit is het aantal scheidingen zo groot geweest: één op de drie huwelijken die stranden. En nooit waren er zoveel vrijgezelle mensen van alle leeftijden op zoek naar liefde en vriendschap. Waarom is dit zo?

Wij denken dat dit gewoon symptomen zijn van onze collectieve evolutie. Het is een proces waarin het doel van een relatie aan het veranderen is. Ons bewustzijn staat ons niet toe om opgesloten te zitten, ook niet in een huwelijk dat gericht is op veiligheid en comfort. We worden er toe aangezet om in beweging te blijven, groter te denken, en om onze authenticiteit terug te winnen waarbij we onze relaties gebruiken als een pad voor onze spirituele groei en voor het vinden van betekenis.

Relatie als een spiritueel pad klinkt goed, maar de meesten van ons hebben geen flauw idee hoe te beginnen, laat staan om dit bijzondere pad te volgen. We hebben vaste en vreemde overtuigingen zoals: “Als er een conflict is, is er iets mis”, “Er wacht ergens de perfecte persoon op me”, “We moeten elkaar ongeacht alles liefhebben, geen conflicten, altijd gelukkig zijn, niemand maakt een ander van streek”.

Cursus in wonderen

Eén van onze favoriete boeken is Een cursus in wonderen in 5 minuten. En als je al bekend bent met de Cursus dan voel je mogelijk de aantrekkingskracht van de titel. De Cursus met 500 pagina’s tekst, een werkboek met 365 lessen, een trainershandleiding en twee andere publicaties zijn zo samengevat dat je dit in vijf minuten kunt lezen. De rode draad is dat je slechts drie dingen hoeft te onthouden:

• Principe 1: Het universum is vriendelijk
• Principe 2: Je bent een onschuldig kind van dat universum
• Principe 3: En dat geldt voor ieder ander.

Wat heeft dit met relaties te maken? Er is al zoveel geschreven over: “Wat werkt en wat niet”, “Hoe te herstellen wat gebroken is”, “Hoe vind ik de perfecte persoon”.

Ander perspectief

De meeste theorieën en onze eigen ervaringen vertellen ons dat relaties verlopen via verschillende stadia. We noemen ze: “Wittebroodsweken”, “Wacht even”, “Je bent niet wie ik dacht dat je was”, “Ik heb me vergist, misschien moet ik vertrekken” en “Wat moet ik nu doen?”. We houden van de wittebroodsweken en niet zo van de rest met zijn conflicten en machtsstrijd die ons bewustzijn steeds meer gevangen houden.

Het goede nieuws is de Cursus met de drie principes. Als je ze voor waar aanneemt , is er ineens een totaal ander perspectief op liefhebben en op wat niet goed voelt. Mogelijk kunnen we conflicten omzetten in genezing en vrede. En kunnen we alles wat er in onze relaties gebeurt met nieuwsgierigheid en mededogen bekijken in plaats vanuit angst.

Dit betekent, dat als kwesties spannend worden, als er iets tussen mij en mijn partner gebeurt dat pijn doet of mogelijk de hele relatie op het spel zet – dat ik dan diep van binnen (principe 1) weet dat dit voor mij gebeurt en niet tegen mij. Het universum is druk aan het werk om mij de perfecte les voor mij en mijn partner te geven, zodat we samen geheeld worden.

Als onschuldig kind van dit vriendelijke universum (principe 2) doe ik hier niets fout.
Mogelijk heb ik me vergist of begrijp ik iets verkeerd, maar mijn fundamentele zelf is intact, puur en onschuldig, gewoon op zoek naar liefde.

En als jij ook onschuldig bent (principe 3), dan kan ik je bedanken voor de kans die je me biedt om mijn belemmerende opvattingen te vergeven en te helen. Als er een crisis is van welke aard dan ook, dan is het gewoon een kans om te genezen en om de liefde tussen ons te versterken in plaats van te vernietigen.

“En ze leefden nog lang en gelukkig”

Denk je nog wel eens aan de belofte van alle verhalen die je als klein kind hoorde: “En ze leefden nog lang en gelukkig”. Dit is helemaal waar en het is ook mogelijk. Alle relaties bereiken op een gegeven moment een punt dat voelt als een crisis. Veel mensen noemen het ontstaan van deze crisis een breekpunt en gaan uit elkaar om vervolgens in een nieuwe relatie dezelfde fouten weer te maken. De namen zijn gewijzigd en misschien komt de crisis in een andere vorm, maar het eindresultaat is hetzelfde. Weinig mensen weten wat ze moeten doen als de crisis ontstaat. We zijn hier niet in opgeleid, we hebben alleen ons beeld van een romantische liefde en ons geloof dat conflicten vermeden moeten worden.

Als je echt een andere uitkomst wilt van je “relatie-crisis” (vergeet de belofte niet) dan moet je lang genoeg blijven om het geschenk in de crisis te ontvangen. Dit is waar het werk begint. Dit is waar het in elke relatie om draait. Alle relaties hebben hetzelfde doel, namelijk helen van wat gebroken is. Dit helen is de vervulling van de belofte.

Moet ik blijven of moet ik gaan?

Niets van wat we hier hebben gezegd is bedoeld om je te overtuigen van wat je moet doen: in je relatie blijven of uit elkaar gaan. Het is echter geschreven om je te laten begrijpen dat de relatie waar je nu in zit, de voor jou perfecte relatie is. Leer om te houden van wat je hebt en je zult weten wat nodig is en wanneer.
Het verschil is dat bij een besluit tot scheiding dit in liefde gebeurt en je elkaar steunt. Als je besluit je relatie voort te zetten dan is het met een dieper begrip van waarom je samen bent en je hebt een nieuw verbond om in vol vertrouwen samen te reizen met een nieuwsgierige geest.

Paul en Jane

Paul en Jane werken nu ruim 20 jaar samen als workshopsleiders, trainers, relatiecounselors en lifecoaches. Ze zien zichzelf zowel als studenten als onderwijzers van een Cursus in Wonderen. Hun focus ligt op de praktische toepassing van de concepten van de cursus en hoe je de principes in je leven kunt leven. Hun werk is authentiek, speels en diepgaand. Hun passie ligt in het delen van hun reis met anderen. Website: In communication

Dit artikel is geplaatst in PSC-magazine 2016 editie 3