Interview met Leo Castelein

Leo Castelein noemt zichzelf mystagoog en werkt graag met het enneagram. Mystagoog is een term uit de Griekse mysteriën, waarbij het gaat om de begrippen mystès en mysterie. De mystès is het geheim van jezelf. De mystagoog is de gids die je naar je innerlijke zelf leidt. Hij gaat met je op pad en beleeft samen met jou een avontuur, een reis naar binnen. Hij is een spiritueel begeleider.
En het enneagram? Dat is een praktisch hulpmiddel om jezelf beter te leren kennen. Door stappen te zetten op een van de 9 punten van het enneagram, ga je een reis naar binnen maken en ervaar je wie je werkelijk bent. Een interview met een enthousiast onderzoeker en begeleider die graag een reis met je wil ondernemen naar jouw mysterie. Dat levert veel innerlijke rijkdom op.

Wat is je achtergrond?

‘Ik ben afkomstig uit Leiden en ben hier gestart als mechanisch instrumentmaker op de ambachtsschool. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar de technische school en de hts doorlopen. Ik kreeg een ‘esoterisch’ – ‘dat wat verborgen is’ – beroep bij de PTT. En deed onderzoek naar elektromagnetische stoorvelden.’ Leo legt uit: ‘Als je vroeger een scheerapparaat aan zette, hoorde je op de radio en de tv geknetter. Ik onderzocht dit en hield me bezig met de vraag hoe je deze storingen kon meten. Dat deed ik met antennes, energiestromen en wiskundige formules. Niemand begreep precies wat ik deed. Vandaar de term ‘esoterisch’. Het onderzoeken naar ‘dat wat verborgen is’ doet Leo 40 jaar later nog steeds, nu als mystagoog en begeleider op het enneagram.

Als een boterbloem in de zon

Enneagram-Leo Castelein‘Nadat ik de hts had afgerond, kwam ik bij de PTT terecht bij het hoger personeel. Hiervoor moest ik een sensitivity training volgen, dat was in die tijd (de 70’er jaren) erg populair. Ik werd een week lang met dezelfde mensen opgesloten, met als doel om sensitief te worden. Die training kwam stevig aan bij mij als techneut. Het was een bijzondere ervaring. Halverwege die week werd ik opnieuw geboren en was het leven goed. Ik voelde me als een boterbloem bij wie het knopje open ging en die buiten stond te wiebelen in de zon. Het voelde als thuiskomen, het ervaren van het zuivere en heilige in mijzelf en in wereld. Deze ervaring gun ik anderen ook! Later ben ik psychologie gaan studeren en heb me bij verschillende leraren verdiept in westerse en oosterse benaderingen van zelfrealisatie. Nog weer later heb ik me verdiept in het Enneagram.’

Wat is het enneagram?

‘Het enneagram kent 9 punten en een midden. In het midden bevindt zich de zuiverheid. Daar werk je tijdens de sessie naar toe. Tijdens de sessie ga je door je boosheid en pijn heen en ga je tot op de bodem van wie jezelf bent. Je leert hoe je naar die zuiverheid toe gaat. Je ervaart wie je bent en dat het goed is om te zijn wie je bent. Het enneagram werkt in je gewone leven door, het gaat over jou. Het is dus een praktisch hulpmiddel.’ Leo legt een aantal punten uit.

Enneagrampunt 1

‘Sta je op dit punt, dan gaat het erover hoe jij je in de wereld voelt staan. Bijvoorbeeld: Zie je de wereld als vijandig? Of sta je open voor de wereld en speel je in de wei van het leven? Het gaat bij punt 1 om de beelden die je hebt en de gevoelens die je beleeft. Soms bevind je je in een burcht of in een grot. Punt 1 van het enneagram zorgt ervoor dat jij het landschap in gaat, de wei in loopt en vredig in de wereld gaat staan.’

enneagram

Enneagrampunt 2

‘Dit punt gaat over individuele relaties. Hoe zit je relatie in elkaar? Als je je alleen maar aanpast in een relatie, dan betekent het dat je jezelf steeds op scherp zet. En dat is vermoeiend. Tijdens een enneagramsessie vraag ik dan of je dit gedrag wilt loslaten en op eigen benen wilt gaan staan. En vervolgens komen je verdedigingsstrategieën tevoorschijn. Die strategieën hebben we in onze opvoeding geleerd: je verdedigt jezelf als je wordt aangevallen, maar je kunt ook besluiten om te vluchten of te gaan vechten. Het zijn gezonde en natuurlijke strategieën. Het is belangrijk dat je je vrij voelt om te kiezen voor een strategie.’

Enneagrampunt 4

‘Dit punt gaat over het individu zijn. De vraag aan jou is: Heb je contact met je oorspronkelijke creativiteit en speelsheid? Het kind in jezelf kan verdrietig, boos of ongeduldig zijn. Mensen reageren vaak verschillend op deze emoties. Als het gaat om verdriet, boosheid of ongeduld, dan reageert de een met buikpijn en de ander met een gevoel van onrust. Tijdens een sessie ga ik hiermee aan het werk. Boosheid mag! Soms stikt iemand bijna van boosheid. En veroordeelt zichzelf vanwege die boosheid. Boosheid zie ik als een vorm van liefde voor jezelf, een element van opkomen voor jezelf. Die boosheid is een kracht die je effectief kunt gebruiken. Tijdens een sessie kun je bijvoorbeeld een zwarte draak tegenkomen. Bij het doorlopen van de sessie transformeert de zwarte draak in een witte draak. En ga je weer in je kracht staan. Als ik daar bij mag zijn, ontroert me dat.’

Hoe zie je jezelf als ondernemer?

‘Als ondernemer volg ik m’n passie, ik ben echter niet een ondernemer in de zin van veel geld.’ Wanneer zien mensen je als een succesvol coach? ‘Als je als coach hoog in organisaties werkzaam bent en veel geld verdient. Vanuit mijn werk bij de PTT, ken ik die wereld en heb ik hier niet voor gekozen. Ik wil geen compromissen sluiten. Wat ik prachtig vind, is mensen te begeleiden en voor hen een gids te zijn naar zichzelf. Dáár ga ik voor! Daarbij ga ik uit van gelijkwaardigheid, en gaan we als twee vrienden op stap. Tijdens dit avontuur hebben we plezier, plaag ik je en geef ik je een aai over je bol, zodat je jouw weg kan volgen naar je innerlijke zuiverheid. Dit avontuur levert veel kennis op over jezelf, je leert in je kracht te gaan staan en leert je kracht effectief te gebruiken. En als ik dat meemaak tijdens een sessie, is dat fantastisch.’

Wat betekent transpersoonlijk voor jou?

‘Het gidsen en begeleiden geeft me energie en een intense rust. Dat noem ik transpersoonlijk, het voelt als heel / holistisch / heilig. Als een verstilling en schoonheid van het leven zelf. Je kunt transpersoonlijk als een levenshouding zien die naar voren komt als je het persoonlijke laat vallen. Dus als je je overlevingsstrategie laat vallen, word je een deel van het geheel of een deel van het goddelijke. Dan is het transpersoonlijke zichtbaar.’

Meer informatie over Leo Castelein:
enneagramstudies.com
[email protected]

Dit interview is geplaatst in PSC-magazine 2014 editie 1.