Gidsen op diepe niveaus van bewustzijn met het Enneagram

Een leertraject voor therapeuten en coaches die meer zelfkennis op diep niveau van het bewustzijn willen verwerven. En die met deze kennis anderen willen gidsen.

Wat is het enneagram?

Het enneagram is bekend als hulpmiddel voor het typeren van je persoonlijkheid. Wij gebruiken het enneagram in een meer oorspronkelijke betekenis, als symbool voor de kwaliteiten en de werkzaamheid van ons bewustzijn. Het centrum staat voor wat je ten diepste bent, het (transpersoonlijke) Zelf. De negen punten op de omtrek staan voor de verschillende kwaliteiten van dat Zelf.Je persoonlijkheid is het masker (personae) dat je draagt, het bestaat uit vaste gedragspatronen en overleefstrategieën die je onvrij maken. Zelfonderzoek geeft je
bewustzijn van je geautomatiseerde drijfveren en hoe deze je gedrag bepalen. Ook leer je te zien wie je achter die maskers bent en welke kwaliteiten je hebt. Met de kracht van deze kennis maak je jezelf vrij en kun je steeds vaker keuzes maken die goed zijn voor jou en je omgeving.

Hoe werkt een enneagramsessie?

Een enneagramsessie is een begeleid zelfonderzoek. Je begint meestal met een onderzoeksvraag over je gedrag. Bijvoorbeeld een relatieprobleem of gevoelens van depressiviteit, onmacht of boosheid. Tijdens een sessie krijg je inzicht in wat je doet,hoe je dat doet, waarom je dat doet en wat de gevolgen zijn. Tenslotte ervaar je de kwaliteiten van je diepere Zelf en ga je zien hoe je vanuit de zuiverheid en intelligentie van jouw Zelf het vraagstuk aan kunt pakken.

Wat is het effect op het dagelijks leven?

Als je dit zelfonderzoek aangaat, zijn vaak met een enkele sessie het probleem en de oplossing al duidelijk. Dan moet je nog wel je gedrag in je dagelijks leven veranderen. Niet al te moeilijke problemen zijn vaak na enkele sessies al opgelost. Dat is mooi, maar het uiteindelijke doel van onze benadering is een diepgaande, blijvende verandering. Je handelen wordt dan steeds minder bepaald vanuit de oude patronen van je persoonlijkheid en steeds meer door liefdevolle en intelligente actie
vanuit het (transpersoonlijke) Zelf.
Degenen die dit avontuur zijn aangaan, spreken ook over afnemende onvrede met zichzelf en een toenemend gevoel van vervulling, vrede en geluk in hun leven.

Voor wie is dit leertraject?

Mensen die al als begeleider of gids optreden bij vraagstukken rondom effectief,
zinvol en vervuld leven. De deelnemers hebben voldoende achtergrond voor en ervaring met het begeleiden van mensen.

  • Minimaal HBO werk- en denkniveau.
  • Bij voorkeur een opleiding als coach / therapeut / gids.
  • Voorkennis van het Enneagram is niet vereist.

Wat heb je aan het eind van het traject bereikt?

Je hebt inzicht in en kennis van de gedragspatronen en overleefstrategieën van de persoonlijkheid. Kennis van en ervaring met de kwaliteiten en werkzaamheid van het (transpersoonlijke) Zelf. Vaardigheid met de bijpassende begeleidingswijzen zodat je (basale) sessies kunt begeleiden. Je hebt de professionele basis om al oefenend en onderzoekend jezelf verder te ontwikkelen.

De opzet van het leertraject

Het accent ligt op het leerproces van de deelnemers. Wij verwachten een grote leergierigheid en bieden je de faciliteiten om intensief te leren.
Tijdens de vijf opleidingsdagen ligt de nadruk in de ochtend op inleidingen en oefeningen. In de middag op inzicht en vaardigheid. We reflecteren dan op voorbeeldsessies vanuit de begeleiding en oefensessies met elkaar. Vanuit de inspiratie van de dagen verbreed en verdiep je jouw kennis en inzicht aan de hand van huiswerkopdrachten, readers en intervisie. Tijdens oefengroepen en oefensessies ontwikkel je vaardigheden. Je sluit het traject af met een werkstuk en
krijgt mits je hebt voldaan aan de voorwaarden een certificaat uitgereikt.

Praktische zaken

o Aantal: 8 – 10 deelnemers.
o Wanneer:  5×1 dag met minimaal 4 – 5 weken er tussen.

Data:  De data worden in overleg met de aspirant-deelnemers afgesproken.

Heb je belangstelling? Laat het ons weten!
o Tijd: Van 9.30 – 17.00 uur. Aankomst vanaf 9.00 uur.
o Plaats: Tynaarlo- opleidingsruimte Academie Recresco- Scheperweg 2
NB Er zijn mogelijkheden voor overnachting.
o Investering: 875 euro
o Inclusief Readers, een enneagrambord en enneagram-symbolen.
o Exclusief: Het boek: “ Wijsheid van het Enneagram”. (aanschaf ca. 25 euro)
o Door de SKB-geaccrediteerd en gecertificeerd voor 105 studieuren. Registratienummer: 260115/C1457.128

Begeleiders

Leo Castelein,
T: 050 309 57 50
E: leo@enneagramstudies.com
W: enneagramstudies.com
Interview met Leo Castelein

Piet van Gijssel, linkedin
T: 050 542 38 92
E: [email protected]
W: www.jouwwijze.nl
Interview met Piet van Gijssel

Aanmelden/ informatie

    Ik geef me opIk heb belangstelling

    Vragen/ opmerkingen